EEN MOOIE VERRASSING VOOR DE FRAME-VOETBALLERS VAN VOC ROTTERDAM EN PSV

Zoals elke vrijdag staan de frame-voetballers van VOC Rotterdam te trappelen om te trainen. Al ruim drie jaar spelen zij fanatiek hun partijtjes bij de club. Voetballen blijft een belangrijk begin van het weekend voor deze enthousiastelingen.

Frame-voetbal is een aangepaste voetbalvorm, waarbij kinderen die gebruik maken van een rollator/looprekje ook kunnen genieten van het voetbalspel. De basis is hetzelfde als in het reguliere voetbal. Frame-voetbal wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de lichamelijke beperking en het gebruik van een frame is er een paar belangrijke spelregels aangepast. Frame-voetbal wordt met name gespeeld door kinderen en jongeren.

 

Aanbod in Nederland

Op dit moment bieden zeven verenigingen in Nederland structureel frame-voetbal aan. Dit wil zeggen dat zij wekelijks een trainingsmoment hebben. “Ons doel is om in 2022 in elke provincie frame-voetbal aan te bieden. Wij vinden dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om in zijn of haar regio passend voetbal aanbod te kunnen spelen en zeker dus ook frame-voetbal”,  zegt Robin Janssen namens Passend Voetbal van de KNVB.

Janssen vervolgt: “Uiteindelijk willen wij ook onderzoeken of het op termijn mogelijk is om wedstrijden te spelen. Het spelen tegen andere frame-voetballers maakt het voetballen nog leuker.” 

Kennismaken met frame-voetbal

Om kinderen kennis te laten maken met frame-voetbal organiseert de KNVB regelmatig clinics. Ook kunnen kinderen een keer meetrainen bij de voetbalverenigingen. Het is natuurlijk ideaal als er dan een frame klaarstaat waarmee de kinderen gelijk het veld op kunnen om het uit te proberen.

In het kader van het 25-jarig bestaan van R82 in Nederland doneren zij vijftien Crocodile loopframes aan de KNVB en voetbalverenigingen.

Hulpmiddelenspecialist R82 (by Etac) kwam daarvoor met een oplossing. In het kader van het 25-jarig bestaan van R82 in Nederland doneren zij vijftien Crocodile loopframes aan de KNVB en voetbalverenigingen. Een mooi stap in de verdere ontwikkeling van het frame-voetbal in Nederland. Zo namen onder andere VOC uit Rotterdam en de PSV Foundation frames in ontvangst en kunnen zij nog meer kinderen plezier laten beleven aan het spelletje.

Mede mogelijk gemaakt

Frame-voetbal wordt mede mogelijk gemaakt door de KNVB, Dirk Kuyt Foundation, Johan Cruyff Foundation en de Stichting voor het Gehandicapte Kind. Samen hebben zij de ambitie om voor 2026 in iedere provincie frame-voetbal aanbod te ontwikkelen in samenwerking met lokale partijen en voetbalverenigingen.