SPECIALE VOETBALDAG OP HET KASTEEL

Zo’n 250 voetballers met diverse beperkingen waren zondag 20 maart te gast op Het Kasteel. Zij kwamen daar samen voor de Voetbal Inclusie Dag 2022, georganiseerd door De Betrokken Spartaan (maatschappelijke tak Sparta Rotterdam) en het Zoetermeerse maatschappelijke sportbedrijf en vrijwilligersorganisatie Sportondersteuner.nl.

Een bijzondere dag waarin verschillende aangepaste voetbalvormen aanwezig waren. Een unicum in Nederland. Zo werd de dag afgetrapt met een wedstrijd blindenvoetbal. Hierin namen Ajax Only Friends en PSV het tegen elkaar op. Het onderlinge affiche en de locatie van Het Kasteel, de thuishaven van Sparta Rotterdam, maakte het extra bijzonder. Daarnaast was het voor de meeste voetballers ook hun eerste wedstrijd tegen een ander team.

Ook voor vele frame-voetballertjes was het hun eerste wedstrijd tegen een ander team. De spelers van Kids United (FC Groningen), Ajax Only Friends, VOC Rotterdam en Die Haghe/ sv DSO lieten hun kunsten zien in Rotterdam. Daarnaast kwamen ook de nationale CP-teams (Onder 23, Onder 18, Onder 15 en de meiden/vrouwen) in actie en werd er een G-voetbalwedstrijd gespeeld.

Interland amputatievoetbal

De dag werd afgesloten met een heuse interland amputatievoetbal tussen Nederland en België. De spelers maakte er voor het publiek in het Spartastadion een waar spektakel van. Niets werd cadeau gegeven en onder uitstekende leiding van het arbitrale trio trok Oranje uiteindelijk aan het langste eind en won de wedstrijd met 2-0. De voorbereiding op de komende WK-plaatsing zijn de mannen van bondscoach Adri van Ingen daarmee uitstekend begonnen.

 

Het Nederlands amputatieteam won de interland tegen België met 2-0.

Wat is Passend Voetbal?

Voetbal is voor iedereen toegankelijk, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Passend Voetbal is de verzamelnaam van de verschillende vormen van aangepast voetballen voor mensen met een beperking. We kennen een aantal specifieke doelgroepen die soms aangepast voetballen en soms regulier voetballen.